zonnepanelen reinigen: Onderhoud van zonnepanelen

  • Onzuivere zonnepanelen kunnen tot 30% van hun effectiviteit verliezen.
  • Uw zonnepanelen moeten ongeveer één of twee keer per jaar worden gereinigd.
  • U kunt de panelen zelf schoonmaken of professionals inhuren om het voor u te doen.

Waarom je zonnepanelen moet schoonmaken

Zonnepanelen gebruiken de energie van de zon om elektriciteit te creëren. Ze werken wanneer de zon buiten is, maar het zonlicht moet de fotovoltaïsche cellen in de panelen kunnen bereiken. Daarom moet u geen zonnepanelen in de schaduw plaatsen – alles wat het licht tegenhoudt om een deel (of alle) van de fotovoltaïsche cellen te bereiken, zal het rendement van een zonnepaneel enorm verminderen (en hoeveel elektriciteit het kan opwekken).

Meer informatie over zonnepanelen vind je op www.zen-zonne-energie.be

Omdat zonnepanelen op het dak van uw huis worden geïnstalleerd, zullen ze na verloop van tijd bedekt raken met puin zoals stof, sap, bladeren, roet en ja, vogelpoep. Dit alles belemmert het zonlicht om de fotovoltaïsche cellen in de panelen te bereiken en kan een groot effect hebben op hun rendement.
zonnepanelen reinigen
Bij sommige soorten zonnepanelen kan zelfs een klein obstakel een grote daling van de elektriciteitsproductie veroorzaken, omdat de weinige cellen die in de schaduw staan de stroom die de rest van de cellen produceert enorm kunnen afvoeren.

Zonnepaneelreiniging: Wanneer te doen?

Het voor de hand liggende antwoord is als ze er vies uitzien. Maar hoe vaak is dat waarschijnlijk? Fabrikanten raden vaak aan om uw zonnepanelen een of twee keer per jaar te reinigen, maar uw installateur moet u kunnen begeleiden bij het plaatsen van uw panelen. Als u echter merkt dat uw zonnepanelen minder efficiënt zijn geworden, kan dit een teken zijn dat ze een goede reiniging nodig hebben.

Als u in de buurt van een drukke weg of op een boerderij woont, moet u uw panelen waarschijnlijk regelmatiger schoonmaken dan wanneer u ergens woont waar er minder vervuiling of vuil is. Hetzelfde kan gelden als u aan de kust woont, want zout uit de zee kan zich ophopen op het oppervlak van uw panelen.

Hoewel het Verenigd Koninkrijk veel regen krijgt, raden we u niet aan om er op te vertrouwen om uw zonnepanelen schoon te houden. U zult wat tijd en elleboogvet moeten investeren in het schoonmaken van uw panelen, maar zorg ervoor dat u niet overdrijft. U wilt immers geen onnodige schade aan uw zonnepanelen veroorzaken, dus maak ze alleen schoon als ze het echt nodig hebben.

Hoe weet u wanneer uw zonnepanelen minder efficiënt zijn geworden?

Zorg ervoor dat u bijhoudt hoeveel elektriciteit uw panelen opwekken. Als u elke week de cijfers van uw opwekkingsmeter bijhoudt, kunt u zien of de stroomopwekking verder is gedaald dan wat zou zijn toe te schrijven aan de schommelingen in het weer. U kunt apps en monitoren krijgen om de prestaties van uw systeem bij te houden. U moet ook uw output vergelijken met de schatting van uw fabrikant van de hoeveelheid elektriciteit die uw systeem zou moeten opwekken. Zelfs als u niet denkt dat uw panelen moeten worden gereinigd, deze maatregelen zijn belangrijke aspecten van het onderhoud van uw zonnepanelen.

Hoe zonnepanelen te reinigen

Gezien de hoeveelheid geld die u aan uw zonnepanelen zult hebben besteed, is het laatste wat u wilt doen, dat u ze beschadigt door ze verkeerd te reinigen.

U kunt speciale reinigingskits voor zonnepanelen kopen die ontworpen zijn om u te helpen ze veilig en effectief te reinigen. Een typische zonnepaneelreinigingskit bevat een niet-krasborstel, een lange of telescopische paal, en een zuigmond, spons of doek. Het kan ook apparatuur bevatten om uw leidingwater te zuiveren, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het achterlaten van minerale afzettingen op het oppervlak van uw panelen wanneer u ze schoonmaakt.

Hier zijn onze tips om u te helpen uw zonnepanelen te schrobben en ze er sprankelend schoon uit te laten zien:

  • Schakel ze uit voordat u begint met schoonmaken. Laat u niet elektrocuteren. Zorg ervoor dat u het hele systeem uitschakelt – maar vergeet niet dat de kabels nog steeds onder spanning staan. Beschadigde of blootliggende kabels moeten door een elektricien worden gerepareerd voordat u de installatie gaat schoonmaken.
  • Als u dat kunt, maak ze dan van de grond af schoon. Klim niet op het dak, wat u ook doet, tenzij u de juiste veiligheidsuitrusting en training heeft. Als u een ladder gebruikt, zorg er dan voor dat deze veilig is – laat iemand hem vasthouden.
  • Gebruik een zachte borstel. Of een zuigmond met een plastic mes aan de ene kant en een met stof bedekte spons aan de andere kant.
  • Bevestig hem aan een lange paal en een slang met een sproeier, zodat u het water goed kunt richten. Als de panelen droog zijn, borstel dan het losse vuil eraf voordat u ze nat maakt. Gebruik een pluisvrije doek om de panelen te drogen.
  • Warm zeepwater is alles wat u nodig heeft. Gebruik geen metalen voorwerpen of schurende producten en schrob niet te hard, anders kunt u krassen maken en uw panelen beschadigen. U hebt misschien isopropylalcohol nodig om vettige vlekken te verwijderen.
  • Als u zich in een gebied met hard water bevindt, gebruik dan regenwater of gedestilleerd water om de panelen af te spoelen. Of als u hard water gebruikt, zorg er dan voor dat u ze goed droogt, want de mineralen in hard water kunnen zich tijdens het drogen op het glas afzetten.
  • Maak uw panelen schoon als het niet te warm en zonnig is. Dus ’s morgens vroeg, ’s avonds of op een bewolkte dag is het ideaal. Als het erg zonnig is, zal het water sneller verdampen en kan het vlekken achterlaten; koud water op zeer hete panelen kan ook het glas beschadigen. Vroeg in de ochtend kan een bijzonder goed moment zijn, omdat de dauw ’s nachts op de panelen kan zijn neergedaald en het vuil kan zijn verzacht.

Controleer uw garantie om erachter te komen wat er staat over hoe u uw zonnepanelen moet schoonmaken om er zeker van te zijn dat u niets doet dat het ongeldig maakt – uw fabrikant kan bijvoorbeeld zeggen dat u geen hogedrukreinigers of chemische reinigingsmiddelen moet gebruiken.

Professionele zonnepaneelreinigers

U kunt ook professionele zonnepaneelreinigers inhuren om uw zonnepanelen te reinigen, want ook hier weten ze hoe ze het veilig en effectief moeten doen. Dit zal duurder zijn, maar kan een goede optie zijn als uw panelen moeilijk te bereiken zijn.

Uw installateur is de beste persoon om te vragen om een aanbeveling van het schoonmaakbedrijf en een schatting van de kosten. Vraag naar hun verzekeringsbewijs, voor het geval ze een ongeluk hebben tijdens het werken aan uw huis, en ook naar hun opleidingsbewijs. Als ze op een verhoogd platform gaan werken, moeten ze een PAL-kaart hebben die door de IPAF is uitgegeven.

Professionele zonnepaneelreinigers kunnen ook andere controles en onderhoud uitvoeren als onderdeel van hun service, zoals het controleren op schade aan het glas en de kozijnen.